سوزش مجاری ادراری

از ویکی طب

علت سوزش مجاری ادرار

وقتی صفرا در مجاری ادراری زیاد شود، سوزش مجاری پدید می‌آید.

ابتدا فقط به‌صورت سوزش است. سوزشی که بعد از دفع ادرار، مجاری ادراری خارش دارد، (چه در زن و چه در مرد) ناشی از زیادی صفرای موجود در مثانه است. حتی در برخی افراد ممکن است کثرت صفرا، مجاری ادرار را مسدود کرده و ببندد.

درمان سوزش آلت تناسلی

روزه و تشدید سوزش ادرار

برخی نوجوانان و جوانان در ماه رمضان با روزه‌گرفتن دچار سوزش ادرار می‌شوند، و بعضاً برایشان بی‌حالی و عصبانیت را نیز به‌دنبال دارد.

تحلیل: حدود ۱۵ سالگی، آغاز سن گرمی و خشکی است، طبیعت روزه نیز گرم و خشک است، حال اگر مزاج جبلّی فرد نیز گرم و خشک (صفراوی) باشد، در واقع سه عامل گرمی و خشکی کنار هم قرار گرفته؛ لذا سوزش ادرار را به‌دنبال دارد.

در چنین شرایطی، اگر فرد شرایط شخصی خود را رعایت نکرده و غذاهایی مصرف کند که حرارت بدن را افزایش می‌دهند، رطوبت بدنش تبخیر شده و صفرا موجب ایجاد سوزش مجاری ادرار و نیز باعث حدّت در ناحیه اعصاب و عصبانیت فرد می‌شود.

در صورت تکرار این رفتار، به مرور رطوبت غریزیِ فرد نیز تبخیر شده و باعث خستگی و بی‌حالی او می‌شود.

پیشگیری از سوزش ادرار در ماه رمضان

  • نوشیدن یک لیوان شربت ترش‌مزه قبل از سحر و بعد از افطار، به این شکل که آبلیمو یا آبغوره یا سرکه‌انگبین (سکنگبین) را به‌همراه یک قاشق مرباخوری تخم اسفرزه خیسانده‌شده، در آب گرم ریخته و میل شود.
    • مهم: حتماً باید تخم اسفرزه از چند ساعت قبل خیسانده شده باشد؛ چراکه در غیر این صورت، موجب جذب آب بدن و آب موجود در روده‌ها شده و خود مزید بر علت می‌شود.
  • استفاده از غذاهایی که حرارت را کاهش و رطوبت را تأمین می‌کند؛ مانند خورش کدو، آش جو، آش گندم یا نخودآب یا خوراک لوبیا که با چیز ترش مخلوط شده باشند.
  • در صورت نیاز، از خواب قیلوله بهره برده شود.
  • پرهیز از غذاهایی که حرارت را افزایش می‌دهد.[۲]
  1. دکتر خیراندیش
  2. استاد صادقیان